Kaliskie Zakłady Koncentratów Spożywczych "WINIARY" w Kaliszu

Sygnatura
11/1254/0
Liczba serii
9
Liczba skanów
0

Zawartość:

1) Sprawy organizacyjno-prawne: nacjonalizacja fabryki, sprawy własnościowe, prywatyzacja (sygn. 1-5; 1945-1994). 2) Kontrole zewnętrzne (sygn. 6-10; 1948-1965). 3) Plany techniczno-ekonomiczne (sygn. 11-40; 1947-1975). 4) Bilanse, sprawozdania finansowe (sygn. 41-85; 1945-1996). 5) Analizy ekonomiczne (sygn. 86-100; 1959-1990). 6) Narady produkcyjne (sygn. 101-104; 1957-1967). 7) Samorząd pracowniczy: protokoły z posiedzeń, uchwały (sygn. 105-118; 1956-1994). 8) Związki zawodowe: protokoły z posiedzeń, plany pracy (sygn. 119-127; 1971-1981). 9) Technologia: prace badawcze (sygn. 128-130; 1975-1980).

Dzieje twórcy:

Przedsiębiorstwo powstało w 1941 r. na bazie nieczynnego browaru w podkaliskiej wsi Winiary pn. Nährmittelfabrik Alfred Nowacki. Fabryka produkowała przyprawy do zup (kostki bulionowe), proszki do pieczenia, zupy w proszku, suszyła owoce i warzywa. Po wojnie pracownicy zawiązali spółdzielnię, kontynuując dotychczasową produkcję. Przynajmniej od marca 1946 r. fabryka funkcjonowała jako Państwowe Zakłady Żywnościowe „Winiary”. Orzeczeniem nr 5 Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego z 29 listopada 1949 r. przedsiębiorstwo przeszło na własność Państwa (M.P., nr A-104, poz. 1211) W 1950 r. fabryka nosiła nazwę Zakłady Żywnościowe „Winiary” w Winiarach, podlegając Zjednoczeniu Przemysłu Surogatów Kawowych i Namiastek Spożywczych w Warszawie. Zarządzeniem z 2 lipca 1951 r. Minister Przemysłu Rolnego i Spożywczego utworzył przedsiębiorstwo państwowe pn. Kaliskie Zakłady Środków Odżywczych, których celem był wyrób przypraw do zup i makaronu. W ich skład wchodziły Zakłady Żywnościowe „Winiary” w Winiarach oraz Fabryka Makaronu w Kaliszu przy ul. Buczka 25 (zob. zespół nr 1255). Oba zakłady wchodziły także w skład Kaliskich Zakładów Koncentratów Spożywczych w Winiarach (od 1976 r. w Kaliszu, jako że Winiary stały się dzielnicą miasta), utworzonych zarządzeniem Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu nr 139 z 1 czerwca 1960 r. Przedmiotem działania była produkcja koncentratów obiadowych, przypraw do zup, suszu warzyw oraz koncentratów pomidorowych. W 1974 r. rozpoczęto produkcję sztandarowego produktu – majonezu dekoracyjnego. W latach 80. XX w. wytwarzano również koncentraty napojów, wody gazowane, pasztety, pasty kanapkowe oraz gotowe dania obiadowe w puszkach. W styczniu 1990 r. organem założycielskim i prowadzącym został Wojewoda Kaliski. W 1994 r. prawie 45% produkcji stanowiły przyprawy i sosy utrwalone, 27% koncentraty deserów, a 16% koncentraty obiadowe. Oceniano, że Zakłady posiadają 60% udziału na rynku ogólnopolskim w sprzedaży przypraw, 50% koncentratów obiadowych i 38% majonezów i sosów. W tym czasie zatrudnienie wynosiło 1579 osób. 1 września 1994 r. firma została przekształcona w jednoosobową spółkę Skarbu Państwa, a niecały rok później sprzedana szwajcarskiemu koncernowi Nestle. Na początku 2001 r. WINIARY SA stały się Oddziałem Nestle Polska SA.

Daty skrajne:

1945-1996

Klasyfikacja:

Nazwa twórcy:

Daty:

1945-1996.

Nazwa dawna:

Nazwa obcojęzyczna:

Języki:

Dostępność:

Ogółem jednostek archiwalnych:

130

Ogółem opracowanych jednostek archiwalnych:

0

Ogółem jednostek archiwalnych bez ewidencji:

0

Ogółem metrów bieżących

2.0

Ogółem opracowanych metrów bieżących

0.0

Ogółem metrów bieżących bez ewidencji

0.0

Ogółem jednostek archiwalnych:

0

Ogółem plików :

0

Ogółem rozmiar (w MB):

0.0

Ogółem dokumentów

0

Ogółem spraw

0

Ogółem klas

0

Ogółem jednostek archiwalnych:

0.0

Ogółem metrów bieżących:

0.0

Daty skrajne dokumentacji niearchiwalnej:

Nazwa Inwentarz skarbowy Uwagi
spis zdawczo-odbiorczy Tak