Zespół
Zawartość:
1) Sprawy organizacyjno-prawne: nacjonalizacja fabryki, sprawy własnościowe, prywatyzacja (sygn. 1-5; 1945-1994). 2) Kontrole zewnętrzne (sygn. 6-10; 1948-1965). 3) Plany techniczno-ekonomiczne (sygn. 11-40; 1947-1975). 4) Bilanse, sprawozdania finansowe (sygn. 41-85; 1945-1996). 5) Analizy ekonomiczne (sygn. 86-100; 1959-1990). 6) Narady produkcyjne (sygn. 101-104; 1957-1967). 7) Samorząd pracowniczy: protokoły z posiedzeń, uchwały (sygn. 105-118; 1956-1994). 8) Związki zawodowe: protokoły z posiedzeń, plany pracy (sygn. 119-127; 1971-1981). 9) Technologia: prace badawcze (sygn. 128-130; 1975-1980).
Dzieje twórcy:
Przedsiębiorstwo powstało w 1941 r. na bazie nieczynnego browaru w podkaliskiej wsi Winiary pn. Nährmittelfabrik Alfred Nowacki. Fabryka produkowała przyprawy do zup (kostki bulionowe), proszki do pieczenia, zupy w proszku, suszyła owoce i warzywa. Po wojnie pracownicy zawiązali spółdzielnię, kontynuując dotychczasową produkcję. Przynajmniej od marca 1946 r. fabryka funkcjonowała jako Państwowe Zakłady Żywnościowe „Winiary”. Orzeczeniem nr 5 Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego z 29 listopada 1949 r. przedsiębiorstwo przeszło na własność Państwa (M.P., nr A-104, poz. 1211) W 1950 r. fabryka nosiła nazwę Zakłady Żywnościowe „Winiary” w Winiarach, podlegając Zjednoczeniu Przemysłu Surogatów Kawowych i Namiastek Spożywczych w Warszawie. Zarządzeniem z 2 lipca 1951 r. Minister Przemysłu Rolnego i Spożywczego utworzył przedsiębiorstwo państwowe pn. Kaliskie Zakłady Środków Odżywczych, których celem był wyrób przypraw do zup i makaronu. W ich skład wchodziły Zakłady Żywnościowe „Winiary” w Winiarach oraz Fabryka Makaronu w Kaliszu przy ul. Buczka 25 (zob. zespół nr 1255). Oba zakłady wchodziły także w skład Kaliskich Zakładów Koncentratów Spożywczych w Winiarach (od 1976 r. w Kaliszu, jako że Winiary stały się dzielnicą miasta), utworzonych zarządzeniem Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu nr 139 z 1 czerwca 1960 r. Przedmiotem działania była produkcja koncentratów obiadowych, przypraw do zup, suszu warzyw oraz koncentratów pomidorowych. W 1974 r. rozpoczęto produkcję sztandarowego produktu – majonezu dekoracyjnego. W latach 80. XX w. wytwarzano również koncentraty napojów, wody gazowane, pasztety, pasty kanapkowe oraz gotowe dania obiadowe w puszkach. W styczniu 1990 r. organem założycielskim i prowadzącym został Wojewoda Kaliski. W 1994 r. prawie 45% produkcji stanowiły przyprawy i sosy utrwalone, 27% koncentraty deserów, a 16% koncentraty obiadowe. Oceniano, że Zakłady posiadają 60% udziału na rynku ogólnopolskim w sprzedaży przypraw, 50% koncentratów obiadowych i 38% majonezów i sosów. W tym czasie zatrudnienie wynosiło 1579 osób. 1 września 1994 r. firma została przekształcona w jednoosobową spółkę Skarbu Państwa, a niecały rok później sprzedana szwajcarskiemu koncernowi Nestle. Na początku 2001 r. WINIARY SA stały się Oddziałem Nestle Polska SA.
Daty skrajne:
1945-1996
Klasyfikacja:
Nazwa twórcy:
Daty:
1945-1996.
Nazwa dawna:
Nazwa obcojęzyczna:
Języki:
Dostępność:
Ogółem jednostek archiwalnych:
130
Ogółem opracowanych jednostek archiwalnych:
0
Ogółem jednostek archiwalnych bez ewidencji:
0
Ogółem metrów bieżących
2.0
Ogółem opracowanych metrów bieżących
0.0
Ogółem metrów bieżących bez ewidencji
0.0
Ogółem jednostek archiwalnych:
0
Ogółem plików :
0
Ogółem rozmiar (w MB):
0.0
Ogółem dokumentów
0
Ogółem spraw
0
Ogółem klas
0
Ogółem jednostek archiwalnych:
0.0
Ogółem metrów bieżących:
0.0
Daty skrajne dokumentacji niearchiwalnej:
Nazwa | Inwentarz skarbowy | Uwagi |
---|---|---|
spis zdawczo-odbiorczy | Tak |