„Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne” (brak karty tytułowej, wycięta w celu zatarcia proweniencji).
Rękopis: „Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne” pochodzi z terenu Wielkiego Księstwa litewskiego i jest związany z dworem Radziwiłłów. Omawiane źródło zawiera 363 receptury przedstawione w trzynastu rozdziałach („Cukry”, „Rzeczy kuchenne”, „Polewki i sapory różne”, „Ryby”, „Torty różne”, „Pasztety różne”, „Ciasta różne francuskie i tretowane”, „Pierniczki i kołacze różne”, „Biszkopty różne”, „Potrawy mięsne”, „Regestr potraw albo tortów”, „Polewki” i „O różnych cukrach i migdałach”). Na pierwotny, właściwy tekst, przypada 317 przepisów (ss. 2-83). Staranny czystopis tej partii tekstu został uporządkowany i poddany przemyślnej, choć nie zawsze konsekwentnej redakcji. Tytuły rozdziałów i następnie tytuły samych receptur zostały wyróżnione większym krojem pogrubionego pisma. W tekście samych receptur naniesiono nieliczne poprawki i dopiski. Pozostałe receptury to późniejsze, mniej staranne, bardziej chaotyczne dopiski. O ile w zasadniczej części książka zawiera receptury o ściśle kulinarnym charakterze, to wśród 46 pozostałych zapisek zdarzają się także wskazówki dotyczące przechowywania żywności, a także porady weterynaryjne i dotyczące hodowli zwierząt.
Ordner-Zeichen
Keine Daten verfügbar
Äußerer Zustand
Buch
Physikalischer Zustand
richtig
Anzahl der Seiten
96
Format
Keine Daten verfügbar
Mikrofilmstatus
Kein Mikrofilm
Sprachen:
polski
Alte Signatur
"XV-275" i "N 549".
Interne Form
rękopis
Anzahl der Karten
Keine Daten verfügbar
bereitgestellt
jednostka.cywilna.dostepnosc.12
Bemerkungen
księga obłożona w półskórek o wymiarach: 195 x 305 x 12 mm; ss.: 20v., 93v., 96v. niezapisane; po s. 20 dwie kk. niezapisane. Okładka została wykonana z grubego papieru i wyklejona kolorowym papierem o wzorze żółto-czerwono-niebieskiej tęczy. W okładce zachowały się resztki wiązań. W księdze kilka charakterów pisma (podstawowy na ss. 2-83, od s. 83 do 96 dopiski w czterech innych charakterach pisma); wyd.: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne, oprac.: Dumanowski J., Jankowski R., „Monumenta Poloniae Culinaria. Polskie Zabytki Kulinarne”, pod red. J. Dumanowskiego, t. II, Warszawa 2011, ss. 273.