„Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne” (brak karty tytułowej, wycięta w celu zatarcia proweniencji).
Option available after logging in Log in or if you do not have an account yet Create an account
Type of file
Records documentation
Translated title
No data
Reference code
1/354/0/35/200
Date / Period of creation
1686-1688
Dates
1686 - 1688
Content
Rękopis: „Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne” pochodzi z terenu Wielkiego Księstwa litewskiego i jest związany z dworem Radziwiłłów. Omawiane źródło zawiera 363 receptury przedstawione w trzynastu rozdziałach („Cukry”, „Rzeczy kuchenne”, „Polewki i sapory różne”, „Ryby”, „Torty różne”, „Pasztety różne”, „Ciasta różne francuskie i tretowane”, „Pierniczki i kołacze różne”, „Biszkopty różne”, „Potrawy mięsne”, „Regestr potraw albo tortów”, „Polewki” i „O różnych cukrach i migdałach”). Na pierwotny, właściwy tekst, przypada 317 przepisów (ss. 2-83). Staranny czystopis tej partii tekstu został uporządkowany i poddany przemyślnej, choć nie zawsze konsekwentnej redakcji. Tytuły rozdziałów i następnie tytuły samych receptur zostały wyróżnione większym krojem pogrubionego pisma. W tekście samych receptur naniesiono nieliczne poprawki i dopiski. Pozostałe receptury to późniejsze, mniej staranne, bardziej chaotyczne dopiski. O ile w zasadniczej części książka zawiera receptury o ściśle kulinarnym charakterze, to wśród 46 pozostałych zapisek zdarzają się także wskazówki dotyczące przechowywania żywności, a także porady weterynaryjne i dotyczące hodowli zwierząt.
Folder reference
No data
External condition
tome
Physical condition
Good
Number of pages
96
Format
No data
Microfilming status
No microfilm
Languages:
polski
Old reference code
"XV-275" i "N 549".
Internal form
rękopis
The number of cards
No data
Shared
jednostka.cywilna.dostepnosc.12
Comments
księga obłożona w półskórek o wymiarach: 195 x 305 x 12 mm; ss.: 20v., 93v., 96v. niezapisane; po s. 20 dwie kk. niezapisane. Okładka została wykonana z grubego papieru i wyklejona kolorowym papierem o wzorze żółto-czerwono-niebieskiej tęczy. W okładce zachowały się resztki wiązań. W księdze kilka charakterów pisma (podstawowy na ss. 2-83, od s. 83 do 96 dopiski w czterech innych charakterach pisma); wyd.: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne, oprac.: Dumanowski J., Jankowski R., „Monumenta Poloniae Culinaria. Polskie Zabytki Kulinarne”, pod red. J. Dumanowskiego, t. II, Warszawa 2011, ss. 273.